on all streaming media

Kinderen leren beter coderen door Bobby’s Coding Song

Wilt u helpen het onderwijs voor kinderen beter te maken? Dan is Bobby's Coding Song een krachtig middel. Een effect dat standhoudt!

Leren coderen zorgt voor significant betere schoolresultaten.

Zie ook de PISA onderzoeksresultaten.

Om de drie jaar wordt bijvoorbeeld het onderwijs internationaal vergeleken (PISA), en de cijfers tonen het positieve effect van coderen op jonge leeftijd. In werkelijkheid is het noodzakelijk en zinvol dat kinderen al vroeg leren coderen. Oprichter Roel Arnold: "Ik heb hiervoor een lied bedacht, de tekst zelf geschreven en inspirerende muziek van Chopin erbij gevonden om kinderen hierbij te helpen en ouders en leerkrachten inzicht te geven in wat coderen is." Het mooie is dat kinderen en leerkrachten het kunnen zingen en tevens de voorbeelden uit het lied kunnen gebruiken om uit te leggen hoe het werkt. Een ander voorbeeld is boodschappen doen, want om die spullen die je nodig hebt, daar te kopen waar het je het beste uitkomt, is een klein programma op zich. Het schrijven van een boodschappenlijstje is hier een onderdeel van.

Meteen luisteren? Klik hier:

Bobby's schoollied laat kinderen spelenderwijs leren.

Het lied vertelt een verhaal over een situatie in het dagelijks leven met een kleine stressfactor. Eerst moet de hoofdpersoon 'Bobby' zich haasten. Dan blijkt dat het plannen van de route naar school vergelijkbaar is met coderen. Steeds weer moet Bobby beslissen zonder een stap over te slaan, anders is het onmogelijk om de bestemming te bereiken. Bobby's Coding Song laat kinderen spelenderwijs leren hoe coderen in het dagelijks leven gebeurt. Het mooie is dat kinderen, ouders en leerkrachten het kunnen zingen en tegelijkertijd kunnen gebruiken om uit te leggen hoe eenvoudig en waardevol coderen is. Code is een reeks van beslissingen binnen die tot een gewenst resultaat leidt.

Wat is coderen?

Dus wat is "coderen" precies? Na wat naslagwerk kwam ik tot de volgende samenvatting. Een code is een reeks aanwijzingen die nodig zijn om door een raster te bewegen, zoals naar huis gaan of een rondleiding door een museum. Je hebt één instructie per keer nodig, zoals ga rechts of links, omhoog of omlaag. Je kunt deze instructies niet combineren. Een belangrijk voordeel van coderen is dat je de situatie leert begrijpen in plaats van alleen maar te onthouden. Vergelijk dit met het oplossen van een puzzel of alleen het onthouden van het plaatje op die puzzel. Om een probleem op te lossen moeten kinderen creëren, innoveren en automatiseren. Coderen is computational thinking. Eerst de situatie begrijpen (ontleden), dan patronen zoeken (bv. straten), dan alle onbelangrijke details weglaten (abstraheren), en tenslotte algoritmen gebruiken of maken om beslissingen te nemen.

Zingen en leren coderen zorgen voor verbeterde schoolresultaten.

Met Bobby’s Coding Song ondersteunt MusikRoel het basisonderwijs met kant-en-klaar uniek lesmateriaal en helpt docenten én de kinderen fundamenteel beter inzicht te krijgen in coderen. Coderen is een belangrijk middel dat, als het op jonge leeftijd wordt geleerd, een buitengewoon positieve bijdrage levert aan de schoolresultaten van de kinderen. Is het niet mooi? Een verbetering in alle vakken én voor de rest van hun leven. 

Tijdelijk gratis als speciale aanbieding!

Dit unieke lied is gratis beschikbaar op alle streaming platforms, zoals Spotify, AppleMusic en Deezer. Een verbetering in alle schoolvakken is mogelijk door dit unieke codeerlied. U kunt het via deze link maar ook via onze shop verkrijgen, dan krijgt u de tekst er gratis bij.

Here's where you can find the song
Streaming platforms

Een praktijkvoorbeeld van basisonderwijs in Drenthe.

Onlangs waren de basisscholen uit Meppel in het nieuws over de rol van muziek in de klas. De docenten leren hiertoe zelf gitaarspelen. In mijn volgende e-mail geef ik meer uitleg over hoe muziek bijdraagt aan een verbetering van de leerresultaten.

Leave a Reply