four woman singing and playing guitar near cyclone fence

Wist je dat muziek op school heel erg belangrijk is?

Had je durven denken dat de invloed van muziek voor kinderen zo groot zou zijn? Want muziek blijkt op meerdere manieren kinderen te helpen bij hun leerontwikkeling. Elke dag dat er geen aandacht aan wordt besteed is eigenlijk een groot verlies. Om dit verlies te beperken ben ik met MusikRoel ben gestart.

Al lange tijd zeg ik dat muziek kan helpen bij het studeren, het kan ervoor zorgen dat je meer gefocust bent (zolang de muziek je niet afleidt) en je in een goeie stemming brengen waardoor het makkelijker (en leuker) wordt om kennis tot je te nemen.

Je zult je oren niet geloven! Voor degenen die het willen proberen, heb ik een afspeellijst gemaakt om je te helpen leren. Voel je vrij om het te proberen!

Muziek en taalontwikkeling

Ten eerste, stellen Wouter Schenke, Edith van Eck, Eke Krijnen en Margriet Heim dat muzikale ontwikkeling en taalontwikkeling samen vallen. Volgens de auteurs zijn er geen harde wetenschappelijke cijfers maar is er genoeg bewijs uit ervaringen. Muziek kan worden gebruikt om taalstoornissen weg te werken. Vanwege de verschillende toonhoogtes, ritme, tempi, structuur en volumewisselingen helpt het klanken te onderkennen en wordt door bijvoorbeeld liedjes te zingen, woorden en zinnen herkend. Ritmische structuren stimuleren de verwerking van taal en tekst.

Door naar muziek te luisteren leren kinderen hoorbare signalen te verwerken, en onderscheid te maken tussen de verschillende soorten klanken. Luisteren naar muziek heeft zelfs invloed op het lezen en het opbouwen van een woordenschat. De auteurs geven daarbij aan dat luisteren naar muziek een goede invloed heeft, en dat muziek maken nog meer bijdraagt aan de taalontwikkeling van kinderen.

Kan je hulp gebruiken bij het opzetten van muzieklessen of wil je meer met muziek in de klas?  Stuur me gerust vrijblijvend een e-mail voor meer informatie.

Muziek en hersenontwikkeling

Ten tweede, muziek draagt bij aan de ontwikkeling van hersenen (Mark Mieras scheef hier uitgebreid over). Helaas wordt ondanks het belang en beter inzicht in de waarde ervan toch steeds minder lestijd aan besteed. Een keuze die we moeten betreuren omdat muziek nu eenmaal zo veel goeds doet. Amerikaanse onderzoekers stellen zelfs dat het ontbreken van muziek en muzieklessen op jongere leeftijd, een negatieve uitwerking heeft op de academische prestaties op latere leeftijd.

In het verleden werd wel eens gezegd dat Mozart en Schubert kinderen slim zouden maken en het dus zin zou hebben ze hierna te laten luisteren (sommigen lieten hun ongeboren kinderen hierna luisteren. (Ik heb zelf ook vaker gegrapt dat Mozart goed was voor de intelligentie.) Voor deze of andere componisten bestaat geen bewijs, behalve dan dat ze meteen nadat ze hierna geluisterd hebben een kortdurend voordeel waar te nemen valt. (Roel Arnold)

In de hersenen is een sterk verband tussen muziek en taalverwerking zichtbaar. De thalamus, een belangrijke hersenkern, is de de plek waar de woorden en tekst naar de linker hersenhelft wordt gestuurd en gesproken taal naar de rechter. Het auditieve systeem moet op jonge leeftijd worden geprikkeld om een stapsgewijze ontwikkeling mogelijk te maken, om te leren luisteren. En hoe beter die getraind wordt hoe beter de thalamus funcioneert. Muziek kan dus ook worden gezien als auditieve training.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die muzikale scholing hebben gehad, beter kunnen luisteren dan zij die dat niet hadden. Daarnaast zorgt deze scholing ervoor dat we beter met ruis kunnen omgaan, beter in staat om ondanks de omgevingsgeluiden de belangrijke informatie eruit te halen. Ook deze auteur bespreekt hoe muziek kinderen met taalproblemen kan helpen, en legt ook uit hoe kinderen met dyslexie anders luisteren. Ik heb ooit geleerd dat componisten een bovengemiddeld goed verbinding tussen de beide hersenhelften hadden, nu blijkt dat muzikale scholing bijdraagt aan de integratie van hersendelen. Dit effect is nog sterker als een kind een muziekinstrument leert bespelen.

Speciaal Aanbod

Daarom biedt MusikRoel de muzieklessen van Antonin, Elise, Amade en Sammy aan. Ben je al zeker een van de lessen te willen gebruiken, klik dan op een van de afbeeldingen om te bestellen. Mocht je eerst nog even een voorbeeld willen horen, klik dan op deze youtube link. Heb je interesse en weet je het nog niet zeker, neem dan contact op met MusikRoel. Wil je het hele pakket afnemen, dan MusikRoel je hulp aanbieden bij het aanpassen voor je lesprogramma. Met deze lessen kun je een mooie stap zetten om muziek in de te klas een plaats te geven, mede omdat elk verhaal een ander thema aanspreekt. Zie het overzicht van de thema’s en technieken van elke muziekverhaal.

VerhaalComponistThemaTechnieken
Sammy's WandelingBartokAuto, tram, hondenRadio, koffiefilter
Amadé en de TorenschatMozartKastelen en kattenkwaadBuskruit, luchtballon
Antonin in New YorkAntoninStoomkracht, wereldkaartLift, telegraaf
Elise de KoerierBeethovenSprookjesfiguren, klimaatTuinbouwkas, koeriers
Inhoud van de muziekverhalen

Heb je nog een vraag, neem gerust contact op met MusikRoel.

Leave a Reply