Basisscholen

In wat toen nog de vijfde klas van de lagere school was, kregen we van onze leraar les in treinreizen. We leerden het verschil tussen snel- en stoptreinen en hoe we het NS-spoorboekje, met vertrek- en aankomsttijden, moesten lezen. We kregen opdrachten als: hoe laat moet ik vertrekken uit Emmen, als ik zondag om 12:30 in Den Haag op Holland Spoor wil zijn? Of hoe laat komt je tante aan als ze morgenmiddag om 14:00 de trein uit Den Helder neemt? Tegenwoordig is dat met internet en handige apps een opdracht die een uitkomst geeft net zo snel als je hem intypt, maar toen koste dat echt even tijd en had je kennis van het spoorboekje nodig. Het feit dat ik het er nu nog over heb, bijna vijftig jaar later, toont aan hoe dierbaar mij deze herinnering is.

Als oud-docent hoop ik met MusikRoel hetzelfde te mogen bereiken. Kinderen met klassieke muziek in aanraking brengen en mee te helpen bij het ontwikkelen van hun kennis. Daartoe heb ik lesmateriaal ontwikkeld, bestaande uit een luisterboek en lesopgaven. Het voordeel voor de kinderen is dat het een geheel ander soort en leuke les is. De voordelen voor de leraren, een kant-en-klare les in te zetten voor muziekscholing maar ook voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde.

In het kort, deze kant-en-klare les is leerzaam en leuk en helpt basisisscholen, die door het lerarentekort geen capaciteit meer hebben nieuwe vakken te ontwikkelen of lessen te geven, met aanvullend materiaal.

Want, toen ik mijn buurman, die al jaren in het basisonderwijs werkte, mijn eerste muziekverhaal liet lezen zei hij: “wat een mooi verhaal, hier kan ik weken les meegeven zoveel invalshoeken heeft het.” Dit komt ook terug in de opzet van het lesmateriaal, de leerlingen moeten verschillende onderwerpen onderzoeken om alle vragen te kunnen beantwoorden. Inmiddels heb ik de muziekverhalen meerdere keren mogen voorlezen en de kinderen bleken geboeid door zowel het verhaal als de muziek. En o ja, of het aan de les lag zal ik nooit weten, maar mijn favoriete manier van reizen is met de trein. De aankomst op de bestemming, via het perron door het stationsgebouw de stad inlopen, er bestaat niets mooiers.

Met MusikRoel hoop ik hetzelfde te mogen bereiken, kinderen met klassieke muziek in aanraking te brengen en mee te helpen bij het ontwikkelen van hun kennis. Daartoe heb ik lesmateriaal ontwikkeld, bestaande uit een luisterboek en lesopgaven. Het voordeel voor de kinderen is dat het een geheel ander soort en leuke les is. De voordelen voor de leraren, een kant-en-klare les in te zetten voor muziekscholing maar ook voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde. Tevens worden de kinderen aangemoedigd kritisch te zijn naar hetgeen ze wordt verteld. De oefeningen moedigen aan om meerdere bronnen te gebruiken om tot een goed antwoord te kunnen komen.

Amade en de torenschat, Mozart
Vragen en antwoorden bij Amade en de torenschat. Voor thuis of op school.

Muziekverhalen:

  • Elise de Koerier (Beethoven)
  • Antonin in New York (Dvorak)
  • Amadé en de Torenschat (Mozart)
  • Sammy's Wandeling (Bartok)