Waarom Estland

photo of castle exterior

Het zal je wel zijn opgevallen, mijn bedrijf staat gevestigd is in Estland en misschien vind je dat gek. Laat me je uitleggen waarom Fortekigi Media OÜ in Estland geregistreerd staat en niet in Nederland, België of een van de andere landen waar ik gewoond heb.

Mijn vertrek uit Nederland

Een jaar of acht geleden werd ik wederom zo ziek dat ik geen andere oplossing zag dan mijn baan in Eindhoven op te geven. De situatie was als volgt, ik had net een nieuwe stadswoning in Weert gekocht en leefde daar met veel plezier. Ik woonde vlakbij het station en kon zo het gezellige centrum in wandelen. Helaas bleek op een gegeven moment dat ik geen trap niet meer op kwam wegens ademgebrek en ik zonder happen naar adem geen complete zin meer kon uitspreken. En dat is lastig als je leraar bent. Ruim tien jaar daarvoor had ik vanwege dezelfde longaandoening (Sarcoïdose) ook al een intensieve internationale salesbaan moeten opgeven. Daarnaast ben ik op jonge leeftijd al gediagnostiseerd met de ziekte van Bechterew. Omdat door reuma vele dagen in het Nederlandse zeeklimaat ondoenlijk werden, onder de vijftien graden had ik dan een reuma-griepdag. Amper in staat om nog te functioneren zoals ik weet dat ik kan en wil. Deze beide zaken deden mij besluiten Nederland te verlaten en te verkassen. Want ik had er alles voor over mee te kunnen blijven draaien in het arbeidsleven zoals vele anderen en geen uitkering nodig te hebben.

Schone luchtvluchteling - via Wenen naar Trieste

Reizen had ik altijd graag gedaan en dus besloot ik, zonder steun vanuit Nederland – één belofte werd helaas niet nagekomen – naar Wenen te vertrekken. Eigenlijk wilde ik naar De Middellandse Zee, maar die stap durfde ik niet aan. Dus Wenen, waar het landklimaat voor mij al een zegen bleek en de lucht van dusdanige kwaliteit (veel minder fijnstof) was dat ik me binnen enkele dagen al veel beter voelde. Helaas bleek de vreugde van beperkte duur, in de stad van de klassieke muziek, waar ik erg van genoot, had ik in de jaren dat ik er woonde een allergie opgebouwd voor een type boom waartoe zo’n 90% van alle bomen in die stad behoorde. Alle artsen waar ik in die stad mij situatie beprak beaamden dat een leven aan de zee kust voor mij veel voordelen zou opleveren.

Trieste en de pandemie

En zo vertrok ik naar Trieste, het was de plek waar ik met fysiek fantastisch voelde, genoot van elke dag, flaneerde naar het strand, wandelde door de omgeving. ‘s Avonds laat een pizza ging eten en was vol vertrouwen. Het leven was goed echter de pandemie gooide volledig roet in het eten. Italië raakte in paniek, ook op straat een masker dragen, niet met meer dan vier mensen samen staan, en een avondklok die betekende om zes uur ‘s avond de laatste bestelling plaatsen en om tien moest iedereen binnen zijn. Een stad die bruiste van het leven, waar leven pas vanaf negen uur ‘s avonds op gang kwam was volledig lam gelegd. Een keer heb ik me op de straat moeten begeven toen ik eigenlijk al binnen had moeten zijn en zag vanuit de taxi een spookstad. Maar deze omstandigheden dwongen mij terug te gaan naar Wenen en na te denken over het verder vervolg. De belangrijkste tip die ik van mijn mede ‘Expats’ kreeg, begin hier geen eigen bedrijf dat is in Italië veel te ingewikkeld, Estland is een veel betere keuze. Net als zij zeiden, besloot ik daarmee te beginnen.

En dan Estland

In de kerstvakantie ging ik vanuit Trieste weer terug naar Wenen. Het was een bijzondere ervaring door Europa te reizen ten tijde van het hoogtepunt van de pandemie, lege wegen, verwarrende voorschriften en veel minder controles dan verwacht. Zoals gevreesd bleek ik na enkele weken weer adem te verliezen en voelde me in de zomer gedwongen een drastische keuze te maken. En dus vertrok ik naar het land met de schoonste lucht van Europa en ondanks de nabijheid van de zee toch een landklimaat.

Roel in Tallinn

Mijn verblijf in Estland duurde langer dan verwacht, heb er de kortste en langste dag van het jaar meegemaakt. Gevoeld hoe de lange winterdagen op me inwerkten en de verbazing van middernachtszon beleefd. Maar dat kwam ten eind, wederom zomer en ik besloot enkele maanden door Europa te reizen met als einddoel wederom Trieste. Dat ging nu met het bedrijf dat ik in Estland heb opgericht en geregistreerd staat.

Overigens, dit land is je bezoek zeker waard. Het land heeft een prachtige natuur en veel rust en ruimte, en Tallinn heeft een middeleeuwse binnenstad. En dat is nog maar het begin.

Maar dat is niet alles

Inmiddels heb ik in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Estland gewoond. Heb veel gereisd en zal dat ook blijven doen. Ben meertalig geworden en zeg inmiddels tegen mensen die ik leer kennen dat ik een Europeaan ben die in Maastricht is opgegroeid. Wat dat betreft past het juist veel beter dat mijn bedrijf in Estland geregistreerd staat. Ook omdat ik ambieer in meerdere talen te blijven werken en mijn producten ook in deze talen aan te bieden.

Estland heeft heel vooruitstrevende keuzes gemaakt met een transparante en digitale overheid en heeft een speciaal programma voor e-residents om het digital nomads en mij makkelijk te maken er hun bedrijf te vestigen. Het is er goed geregeld en betrouwbaar, waarden die ook voor mij van belang zijn.

Ik hoop dat mijn uitleg duidelijk is geweest en je het niet langer gek vindt dat mijn bedrijf in Estland geregistreerd is.