Luisterlijst klassiek

Klassiek is allesbehalve saai, het heeft een rijkdom die ertoe lijdt dat zelfs bekende werken ons steeds weer iets nieuws laten horen en weten.

Om je te helpen klassieke muziek te leren kennen heeft MusikRoel een afspeellijst op Deezer gemaakt. Deze lijst geeft een breed overzicht van de verschillende klassieke muziek en is een ideale manier om je eerste stappen in klassiek te zetten en te horen hoe verrassend veelzijdig deze muziek is.

Is klassieke muziek saai?

Ja, dat wordt nog wel eens gezegd, dat klassieke muziek saai zou zijn. Of wat te denken wat mensen zeggen als ze horen dat een bekende naar de opera gaat. "Die is zeker gek," of "Waarom zou je dat nu doen?" Overigens, een opera is iets heel anders dan een musical en gelieve dit onderscheid in ere te houden.

Weet je eigenlijk wel waar je klassieke muziek tegenkomt? Neem popmuziek, zonder enige inbreng van klassiek was het er niet geweest. "The Beatles" vonden inspiratie in Bach en kamermuziek. Ook Armin van Buuren luistert naar Bach, wie weet speelt hij het zelfs. Mozart was in zijn tijd wat we nu een wereldster zouden noemen, net zoals Beethoven. Paganini was tijdens zijn carrière net zo bekend als, bijvoorbeeld Elvis was.

Of neem filmmuziek, ga maar eens naar de bioscoop wil je nu nog beweren dat klassieke muziek saai is. We kennen allemaal de StarWars muziek, wie kent die van Interstellar, of de composities van Enrico Morricone? Of wat te denken van Lord of the Rings? Of Quentin Tarantino die zijn kijkers telkens weer met zijn filmmuziek weet te verrassen.

Enjoy the music!

Leave a Reply