Wie of wat is MusikRoel?

MusikRoel is de combinatie van muziek met mijn naam. MusikRoel ontwikkelt en biedt lesmateriaal aan, waarbij muziek de lessen ondersteunt en meer diepgang geeft. Daarnaast is muziek een effectieve manier om opgedane kennis te activeren.

Wie is dan Roel? Dat ben ik: groot liefhebber van klassieke muziek, maar ook van muziek uit de zeventiger jaren, jazz en het Hammond orgel. Al op jonge leeftijd merkte ik dat muziek meer is dan n verzameling noten. Ik speelde saxofoon in mijn dorpsharmonie en ervoer het plezier van samen muziek maken, een verhaal vertellen. En uiteraard stond mijn stereo-installatie nooit stil, genoot ik met volle teugen van de walkman die ik van mijn vader kreeg (een hele speciale, helemaal uit Azië) en speelde vol overgave piano.

Tijdens mijn studie merkte ik, dat ik door naar muziek te luisteren, beter studeerde en toen ik als docent aan zowel Fontys (in Nederland) als Algebra (in Kroatië) de gelegenheid kreeg, gebruikte ik tijdens mijn lessen muziek; als introductie, als pauze, als ondersteuning bij het maken van de oefeningen, als manier om mijn studenten tot nieuwe inzichten te brengen. Kortom, om het studieresultaat te verbeteren. MusikRoel zet dit door met luisterboeken, met gericht lesmateriaal, en met individuele cursussen. 

Klassieke muziek

Een van de mooie dingen van klassieke muziek is de. verborgen maar ook zeer toegankelijke rijkdom. Ik vertel je hier graag meer over.

Al als klein kind was ik gek op klassiek. Dat bleek omdat als ik toen een plaat mocht uitkiezen, in 9 van de 10 gevallen voor klassiek koos. Terwijl niemand mij dat voordeed of gevraagd had. Later, op de middelbare school, fietste ik de lange weg heen en terug met op mijn Walkman klassieke werken. Of ik nu tegenwind had, of de heuvel op moest, ik ging twee keer zo hard.

Gelukkig stond er in het ouderlijk huis een piano, waar ik mij met hartstocht en plezier toelegde op onder meer sonates van Mozart, Haydn en Beethoven. Heerlijk, ik droomde van een carrière als concertpianist, of een filmacteur die wél weet hoe je piano speelt. Die droom is niet uitgekomen, mijn liefde voor klassiek is gebleven. Ik durf zelfs te beweren dat deze, misschien tot ongenoegen van mijn buren, heeft geholpen mijn studie te halen. Een mooie herinnering uit die tijd is dat ik langs het Conservatorium liep, waar de ramen open stonden en ik kon horen hoe de talentvolle musici oefenden en beter werden. 

Leave a Reply